WORLD WİDE WEB (WWW) BUGÜN 30.YAŞINI KUTLUYOR


WORLD WIDE WEB (WWW) BUGÜN 30.YAŞINI KUTLUYOR



Artık hayatımızın değişmezlerinden birisi haline gelen internet bugün 30 yaşında. Önemli günlerde Doodle hazırlayan internet devi Google internetin 30’uncu yaşını da es geçmedi.

12 Mart 1989’da hayatımıza giren ‘’www’’ o gün için kurumsal bir dijitalleşme hamlesiydi. Peki World Wide Web (www) adresleme sistemi nedir?

Kısaca World Wide Web (www)

World Wide Web (kısaca www veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.
 

World Wide Web (www)’nin ilginç hikayesi..

CERN'de çalışan bir bilgisayar programcısı olan Tim-Berners-Lee'nin Zengin Metin İşaret Dili (Hyper Text Markup Language / HTML) olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirmesiyle oluşturulan WWW, CERN'de bulunan fizikçilerin, araştırma sonuçlarını kolaylıkla paylaşabilmesi için kullanılmaya 13 Mart 1989'da başlandı. 

İlk web sitesi ise, CERN'in ihtiyaçları doğrultusunda 1991 yılında yayına girdi. Bu şekilde WWW, CERN içinde çalışan bir servis olmaktan çıkıp Dünya'ya açılmış oldu.

1993 yılında, İllinois Üniversitesi'nde bulunan süper bilgisayar uygulamaları ulusal merkezinde ilk çapraz geçişli grafik arayüzlü İnternet tarayıcısı olan Mosaic geliştirildi.

Mosaic'in geliştirilmesi 1997'de durdurulmuş olsa da tarayıcıların birçoğu halen Mosaic'i temel alır.

İnternetin ilk yıllarında ‘http://’ şeklinde başlayan adres girişi eksik yazıldığında istenen siteye gidilemiyordu.

Sistem daha sonra internetin adresleme sistemi olarak tüm dünyaya yayıldı.